Τριάντα χρόνια στην κορυφή είναι πολλά Οχι, αν η κορυφή είναι ο φυσικός χώρος ενός καλλιτέχνη κι η διάρκεια στην επιτυχία το βασικό χαρακτηριστικό του – με άλλα λόγια , αν λέγεται Χουάν Φορμέλ και διευθύνει το διασημότερο κουβανικό γκρούπ όλων των εποχών, τους LOS VAN VAN. Τρείς δεκαετίες, είκοσι δίσκοι, δεκάδες χίτς, περιοδείες ανά τον κόσμο, άνευ όρων αποδοχή στην πατρίδα, υπέρ πάντων σεβασμός στο εξωτερικό, κάπως έτσι οι LOS VAN VAN δεν είναι απλά μια χορευτική κουβάνικη μπάντα αλλά πολύ περισσότερο, ένα ΄΄λάτιν φαινόμενο΄΄.

Τα τραγούδια του Χουάν Φορμέλ έγιναν ρεφρέν στους δρόμους της Αβάνας, διασκευάστηκαν από πολλούς και διάφορους ξένους στάρ, χορεύτικαν από λατίνους, ευρωπαίους , αμερικάνους κι ασιάτες.

Αυτός που κάποτε αποκλήθηκε εύστοχα ο Λένον και ο Μακάρτνει της Κουβανικής μουσικής’ λέγεται Χουάν Κλιμάκο Φορμέλ Κορτίνα κατά κόσμον Χουάν Φορμέλ κι είναι απλά ο σπουδαιότερος συνθέτης – τραγουδοποιός στη χορευτική μουσική της μεταεπαναστατικής Κούβας . Δεδομένου πως ο χορός στην Κούβα ήταν ανέκαθεν μια άκρως σοβαρή υπόθεση αλλά κι η ίδια η κουβανική μουσική άκρως χορευτική απο την φύση της γίνεται κατανοητό πως ο Φορμέλ απολαμβάνει πια μιας φήμης γνήσιου λαικού ήρωα – ωστόσο κάμποσες δεκατίες πίσω δεν ήταν παρά άλλο ένα απο τα παιδιά που έτρεχαν πάνω-κάτω ξυπόλητα στην τροπική ζέστη της Αβάνας και μιας από τις πιο μουσικές γειτονιές της, του Κάγιο Ουέσο. Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας μουσικός ( φλαουτίστας και πιανίστας) κι ως εκ’ τούτου, το μήλο έπεσε σύντομα κάτω από την μηλιά, με τον πατέρα να δείχνει στο γιό τα πρώτα βήματα στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που πολλά αγαθά μπορεί να έλειπαν , όμως οι νότες βρίσκονταν πάντα σε αφθονία, ο νεαρός Χουάν πήρε μαθήματα από πραγματικούς θρύλους της Κουβανικής μουσικής , όπως ο Οδίλιο Ουρφέ, ο Αλμπέρτο Σοκαρας και ο Ορέστες Λόπες, για να μπεί επαγγελματικά στον χώρο μόλις 16 ετών, παίζοντας μπάσο σε μικρά γκρούπ με ρεπερτόριο τις μπαλάντες του κουβανικού στυλ ‘φίλιν’ κι αργότερα στην ορχήστρα της νεοιδρυθείσας Επαναστατικής Αστυνομίας. Παράληλα άκουγε το ροκ εντ ρολ της εποχής κι ακόμα, την παραδοσιακή αφρο-κουβανική μουσική, το σον την ρούμπα το μάμπο και το τσα τσα τσα , ώσπου στην ορχήστρα του σενιόρ Κάρλος Φάξας άρχισε να ενορχηστρώνει και σταδιακά να συνθέτει τα πρώτα δικά του τραγούδια.

Οι LOS VAN VAN έπαιξαν στην Ελλάδα για πρώτη και μοναδική φορά σε δύο συναυλίες που διοργάνωσε το PALENQUE στις 21 και 22 Ιουνίου 1999 στο θέατρο του Λυκαβητού.

Leave Comment