Με δεδομένο πώς λίγες είναι οι φορές που το ελληνικό κοινό είχε τη δυνατότητα να δεί ζωντανά συναυλίες του μακράν πιο δημοφιλούς Latin μουσικού είδους, της Salsa, οι MERCADONEGRO απέδειξαν τον Μαιο του 2004 στον λυκαβηττό, στην συναυλία που διοργάνωσε το PALENQUE, ότι είναι μία από τις καλύτερες νεανικές salsa ορχήστρες στον κόσμο.

Οι Mercadonegro είναι μια μπάντα με πολυεθνική σύνθεση και εντελώς συμβατικά, έδρα στην Ελβετία, μια και στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ταξιδεύουν δίνοντας συναυλίες ανά τον κόσμο. Ψυχή και νους της ορχήστρας, ο νεαρός Cesar Correa, γεννημένος στο Περού, που αποτελεί αναμφισβήτητα το καλύτερα κρυμμένο (αν και όχι για πολύ ακόμα) μυστικό του διεθνούς latin και jazz πιάνου: Πρόκειται για έναν πραγματικό βιρτουόζο που, παρά τα μόλις 27 του χρόνια, συμπυκνώνει όλη τη γνώση της τζαζ, λάτιν και κλασικής του παιδείας μέσα σε σόλο απίστευτης δεξιοτεχνίας κι είναι ικανός για τους πιο περίπλοκους αυτοσχεδιασμούς, αλλά και για τα πιο χορευτικά ρυθμικά σχήματα. Πέραν πάσης αμφιβολίας, έχει μέλλον λαμπρό μπροστά του. Είναι ο βασικός συνθέτης κι ενορχηστρωτής των Mercadonegro, μιας υψηλού επιπέδου ορχήστρας με 14 μουσικούς ( 6 πνευστά, 3 κρουστά, πιάνο, μπάσο και τραγουδιστές) κι ένα ρεπερτόριο που συνοψίζει κι ανακεφαλαιώνει το τι εστί salsa στην ιστορία της μουσικής.

Τα 14 μέλη των Mercadonegro έρχονται από ολόκληρο σχεδόν τον χάρτη της Λατινικής Αμερικής (Κούβα, Κολομβία, Χιλή, Περού, Αργεντινή, Βραζιλία κ.α.), όμως αξίζει ν΄ αναφέρουμε δύο ακόμη ιδρυτικά μέλη του γκρουπ: Τον κουβανό τραγουδιστή Armando Miranda και τον κολομβιανό περκασιονίστα Rodrigo Rodriguez, αμφότερους μουσικούς με μεγάλη επαγγελματική πείρα στις χώρες που γεννήθηκαν, προτού βεβαίως ξενιτευτούν κι οι Mercadonegro γίνουν πραγματικότητα.

Οι Mercadonegro, αν και μετρούν λίγα χρόνια ύπαρξης, έχουν ήδη ηχογραφήσει ένα CD (“Bailalo”, 2002) που γνώρισε σημαντική κριτική αποδοχή στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ενώ έχουν συμμετάσχει στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ λατινοαμερικάνικης μουσικής κι έχουν συνεργαστεί με πραγματικούς σταρ του λάτιν, όπως οι Carlos Santana, Celia Cruz, Cheo Feliciano, La India, Jimmy Bosch, Giovanni Hidalgo, Alfredo De La Fe, κ.α.

Και δύο λόγια για την SALSA.
Η Salsa είναι η πιο διεθνής από τις λατινοαμερικάνικες μουσικές, υπό την έννοια πώς ακούγεται, παίζεται και καταναλώνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του ισπανόφωνου κόσμου – έχει όμως για σημείο αφετηρίας τους αφρο-κουβανέζικους ρυθμούς κι από εκεί και πέρα, αναγνωρίστηκε ως αυτόνομο μουσικό είδος στις αρχές της δεκαετίας του 70, βγαίνοντας μέσα απ΄ την καρδιά της πορτορικάνικης μειονότητας της Νέας Υόρκης. Έντονο ρυθμικό στοιχείο, πολλά κρουστά, εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις, τζαζ επιρροές, αδρές μελωδίες και εκτεταμένοι αυτοσχεδιασμοί χαρακτηρίζουν το ιδίωμα της salsa, που παραμένει δημοφιλές στα barrios (τις φτωχογειτονιές) του Πουέρτο Ρίκο, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Παναμά, του Περού, του Μεξικού, της Κούβας κι ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Leave Comment